Culinaire natuurreizen: dagtochten op Lesbos 2016

Hellenic Whole Foods organiseert jaarlijks culinaire natuurreizen op Lesbos. We bieden informatieve dagtochten aan voor nieuwsgierige levensgenieters, met passie voor eten en interesse voor natuur. Dit jaar is het de periode van 14 t/m 26 april.

Wat gaan we zien en meemaken?

Lesbos kent een interessante culinaire traditie en fantastische natuur. Hieronder is kort weergegeven wat er op onder meer op Lesbos te zien is en waar we onze dagtochten op baseren. We hebben geen vastomlijnd programma, de invulling ervan is afhankelijk van de aanmeldingen en de voorkeuren van onze deelnemers. Bij aanmelding overleggen we wat de activiteit van die dag gaat worden.

Olijfboomgaarden

Sinds de Oudheid is Lesbos beroemd om haar productie van olijfolie. Het hoogtepunt van bloei was in de 19de eeuw, toen het eiland zelfs internationaal centrum van handel werd. Tegenwoordig is het eiland nog steeds één van de grootste producenten van hoge kwaliteit olijfolie, maar nog het minst daarom bekend. De olijfboomgaarden op Lesbos zijn kleinschalig en worden extensief beheerd. Ze hebben om die reden een zeer rijke biodiversiteit. In het voorjaar staan ze vol met orchideeën en bieden ze habitat voor bijzondere vogels als Maskerklauwier en Griekse spotvogel. Fraaie wandelroutes over eeuwenoude ezelspaden (kalderimi) leiden de deelnemers naar de mooiste en rijkste plekken.

Orchideeën kijken in het zuiden

Lesbos is zeek rijk aan orchideeën, die vooral op de kalkbodems in het zuidelijk deel te vinden zijn, tussen half april en half mei. Tijdens de tocht bezoeken we een aantal fantastische orchideeëngebieden rond de Golf van Gera en in de tamme kastanjebossen bij Agiasos. Geniet tijdens korte wandelingen van het fraaie, gevarieerde landschap, van moerassen tot loofbossen. Beleef de culinaire ervaring is in één van de beste taverns in het zuiden van het eiland.

Versteende Woud en het vulkanische westen

Het hele westelijk deel van het eiland bestaat uit een indrukwekkend vulkanisch landschap. Het Versteende woud van Lesbos is het grootste in de wereld, waar we het nationaal park en andere sites gaan bezoeken die bezaaid zijn met fossiele boomstronken.Het ontstond ongeveer 20 miljoen jaar geleden en bestaat uit verspreid liggende delen van versteende bomen, zoals stronken, houtfragmenten tot 4 meter liggende en rechtopstaande stammen. Ook in de zee voor Lesbos zijn grote oppervlakten aanwezig van dit unieke geologische verschijnsel. In het kustdorp Sigri gaan we typische gerechten van dit deel van het eiland proeven. Rond Skala Eresos en Chrousos kan een boeiende wandeling in het meest afgelegen deel van het eiland gemaakt worden.

Culinaire ervaring

Tijdens de dagtochten krijgt het culinaire aspect veel aandacht. Het is nauw verbonden met het landschap, de cultuur en de geschiedenis van het eiland. Een belangrijk, niet te missen aspect van het eiland zijn uiteraard olijfbomen. Culinair gezien zul je gaan genieten van dagverse vis, lokale kazen en heerlijke vegetarische gerechten en vleesgerechten. We bezoeken traditionele taverna’s die vanuit hun oorspronkelijke werkwijze de principes van ecotoerisme volgen. De aangeboden gerechten zijn afhankelijk van de producten die op die dag beschikbaar zijn. Het ligt er dus maar net aan wat de vissers gevangen hebben of wat de (eigen) groententuin op dat moment te bieden heeft. En dat is wat je op je bord krijgt! Tijdens de dagtochten belichten we de verscheidenheid aan typen gerechten in de verschillende delen van het eiland: in kustplaatsen, bergdorpen en de variatie door geografische ligging.

Bijzondere soorten

Lesbos kent een hoge diversiteit aan flora en fauna op een relatief klein oppervlakte. Het is een fantastische plek om bijzondere soorten te vinden. Grote aantallen trekvogels zijn te vinden bij de zoutpannen, velden en riviermondingen langs de Golf van Kalloni. In het binnenland zijn zeer gezochte broedvogels vrij makkelijk te vinden, zoals Smyrnagors, Rouwmees en Turkse boomklever. De rijkdom aan planten op Lesbos is ook zeer groot, opvallende soorten die we gaan zien zijn o.m.: Golfbladige tulp, Lesbos kievitsbloem, Oosterse lis, een veelvoud aan orchideeënsoorten, en beekbeddingen vol Gele rhododendron in het westen van het eiland. Er zijn ook van andere groepen veel speciale soorten aanwezig, zoals de reptielen Hardoen, Katslang en Slangenooghagedis, en de libellen Zwarte korenbout, Grote pantserjuffer en Turkse rombout. Tijdens ontspannen, vrij lichte wandelingen of door het bezoeken van bepaalde sites gaan we deze soorten vinden.

Geologie en landschap

Het landschap op Lesbos is heel fraai en bijzonder gevarieerd: bossen met den, tamme kastanje en eik worden afgewisseld met olijfboomgaarden, maquis, droge rotshellingen en rivierbegeleidend plataanbos. In het voorjaar is de grootste aantrekkelijkheid van het eiland de uitbundig groene landschappen. Het eiland is voor het grootste deel heuvelachtig met steile hellingen en diepe dalen, de hoogte pieken zijn bijna 1000 m hoog. Op diverse plekken langs vlakke delen van de kust zijn stranden en duingebieden te vinden en langs de binnenzeeen uitgestrekte zoutwatermoerassen. Opvallend is het grote contrast tussen de verschillende delen van het eiland, grofweg de oostkant bestaat voornamelijk uit kalkschist en marmer, de westkant heeft een vulkanische oorsprong. De aanwezigheid van versteend woud in het gebied heeft ook met dit vulkanisme te maken.

Praktische informatie

Lesbos kent een interessante culinaire traditie en fantastische natuur. Hieronder is kort weergegeven wat er op onder meer op Lesbos te zien is en waar we onze dagtochten op baseren. We hebben geen vastomlijnd programma, de invulling ervan is afhankelijk van de aanmeldingen en de voorkeuren van onze deelnemers. Bij aanmelding overleggen we wat de activiteit van die dag gaat worden.

Periode en programma

We bieden in de periode van 14 t/m 26 april dagtochten aan. We hebben geen vastomlijnd programma, de invulling ervan is afhankelijk van de aanmeldingen en de voorkeuren van onze deelnemers. Bij aanmeling laten we weten de activiteit van de dag gaat worden. Een dagtocht begint rond 8:30, en duurt ongeveer tot 18:30. Zorg zelf voor goed schoeisel, warm jas/windjack en voldoende water.

Aanmelding en contact

Er kan vantevoren aangemeld worden voor een dagtocht, of ter plaatse op het eiland. Het minimale aantal deelnemers voor een dag is 4, maximaal 12. De deelnemers dienen vooraf een aanmeldingsformulier te tekenen.

Vervoer

Tansport is in principe niet inclusief, de deelnemers dienen zelf over een huurauto te beschikken. Tijdens de dagtocht rijden we achter elkaar aan als we ons verplaatsen naar een locatie of gebied.

Kosten en betaling

De kosten zijn 85 euro per persoon. Dat is inclusief begeleiding, uitgebreid 's middags eten en proeven van lokale specialiteiten (incl. 2 consumpties p.p.) bij de beste tavernas, en evt. entreekosten. Betaling kan contant voldaan worden voor aanvang van de dagtocht.

Begeleiding

De dagtochten worden begeleid door Alex Tabak en Christiana Bairaktari. Alex Tabak is werkzaam als ecoloog en is de auteur van de Crossbill Guides Lesbos. Hij begeleidt de wandelingen en laat alles laten zien over landschap, natuur, soorten en geologie. Christiana Bairaktari (yogadocente, shiatsu therapeute en milieukundige) zal je kennis laten maken met de Griekse cultuur, en specifiek die van Lesbos. Christiana is een Griekse en heeft jarenlang op het eiland gewoond.

Contact

We zijn te bereiken per mail (info@hellenicwholefoods.com) of telefonisch (+31614418464 of +31642159539), tussen 12 april en 26 april alleen op +31614418464 (stuur dan aub eerst een SMS).

Fotos